Claudicationet

Claudicationet

Claudicatio Intermittens wordt in de volksmond ook wel etalagebenen genoemd. De reden hiervan is perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Het is een vernauwing van de slagaderen in de benen door slagaderverkalking (artherosclerose). Daardoor krijgen de spieren in de benen te weinig zuurstof tijdens activiteit. Dit zuurstoftekort leidt tot hevige pijn in de benen maar verdwijnt weer met rust.
Het grootste risico voor het krijgen van slagaderverkalking is roken. Daarnaast spelen ook nog zaken als hoge bloeddruk, overgewicht, Diabetes Mellitus, te hoog cholesterolgehalte en te weinig beweging een rol. Erfelijke factoren en leeftijd spelen ook een rol maar hierop kun je geen invloed uitoefenen. Een combinatie van bovenstaande factoren vergroot de kans op slagaderverkalking nog eens extra!

Behandeling
In eerste instantie zal de huisarts of de vaatchirurg u doorverwijzen naar een gespecialiseerde fysiotherapeut voor gesuperviseerde looptraining en leefstijlbegeleiding. De therapeut is aangesloten bij ClaudicatioNet. De looptraining zal bestaan uit het vergroten van de loopafstand, het verbeteren van de looptechniek en eventueel het verbeteren van de balans en de kracht in de benen.
Mocht deze training in combinatie met leefstijlbegeleiding niet tot het gewenste resultaat leiden, dan kan de vaatchirurg er alsnog voor kiezen om u te dotteren.

Vergoeding
Behandeling van Claudicatio Intermittens door een gecertificeerde therapeut die is aangesloten bij het ClaudicatioNet wordt betaald uit de basisverzekering. U hoeft dus niet aanvullend verzekerd te zijn. U heeft dan recht op maximaal 37 behandelingen en deze vergoeding krijgt u éénmaal in uw leven. Houdt u er wel rekening mee dat dit wel ten koste gaat van uw wettelijk eigen risico.

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar de websites www.etalagebenen.nl of www.claudicationet.nl

Maak nu een afspraak!

Direct een afspraak maken met een therapeut?